Aromātiskie un ārstniecības augi

Kultūraugi

Aromātisko un ārstniecības augu ģenētiskie resursi ir vietējas izcelsmes vai arī citzemju sugas, kuras ilgstoši audzētas un izmantotas Latvijā. Garšaugu ģenētiskajiem resursiem pieskaitāmas kultivētās sugas, kā arī to savvaļas radniecīgās vai izejas formas, kuras piemērojušās Latvijas agroklimatiskajiem apstākļiem.

Pasaules valstu praksē garšaugus pieņemts attiecināt uz aromātisko un ārstniecības augu grupu, pie tam ietverot grupā galvenokārt tikai lakstaugus.

Pētījumi par garšaugu ģenētiskajiem resursiem Latvijā uzskatāmi par novitāti. Ģenētisko resursu, tai skaitā garšaugu, saglabāšana, dokumentēšana, raksturošana un izpēte tiek veikta pēc vienotiem, starptautiski atzītiem principiem, lai varētu nodrošināt efektīvu informācijas apriti un veicinātu starptautisko sadarbību.

LBTU Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūtā esošā ex situ kolekcija veidota kā aromātisko un ārstniecības augu ģenētisko daudzveidību reprezentējoša kolekcija, kas uzskatāma par garšaugu ģenētisko resursu pamatkolekciju. Tās atrašanās vietas koordinātes: 23° 45’ 13” E / 56° 39’ 47” N. Kolekcijā pašlaik tiek saglabāti, pētīti un vērtēti pēc deskriptoriem 12 sugu 127 garšaugu kloni. Veiksmīgai starptautiskai sadarbībai sugām jābūt saistošām arī citām ES valstīm. Garšaugu ģenētisko resursu sugu izpēte iekļauta vairākos vietējos un starptautiskos projektos.

Publikācijas, kurās iespējams iegūt plašāku informāciju par aromātisko un ārstniecības augu grupas ģenētiskajiem resursiem Latvijā:

  • Žukauska I. (2007) Garšaugu izmantošanas vēsturiskie aspekti Latvijā//Latvijas Nacionālā Vēstures Muzeja Raksti NR.13., Rīga, ISSN 1407-4540. Rakstu krājums// Latviešu tradicionālā virtuve 105-111 lpp.
  • Žukauska I. (2008) Garšaugu ģenētiskie resursi Latvijā//Agronomijas Vēstis Nr.10, Jelgava, 2008, 241-247 lpp.